Hopp over til innhold

TRIATLETENE | LINDA CHRISTINE HELGERUD & ANDERS PALMBERG

Nå skal vi til Konnerud i Drammen, tett inntil marka, her bor Linda Christine Helgerud (42) og Anders Palmberg (53). Sammen har de vært i rundt 17 år og er bosatt her med sine 2 barn på snart 19 og 22 år og deres brasilianske terrier Zico.

Helgerud og Palmberg kan defineres som et mer enn gjennomsnittet sprekt par. Linda har tidligere vært aktiv håndballspiller og har age group NM-gull i både triatlon og Aquathlon, mens Anders har bakgrunn som bandyspiller og har blitt Norgesmester både som spiller og trener.

Med mange muligheter for ski, løp og sykkel der de bor, legger de grunnlaget for deres store lidenskap: Triatlon. Mange har åpenbart hørt om selve sporten som oppsto helt tilbake på 1920-tallet, men det er en sport som mange ikke våger å teste ut. Det krever sin dedikasjon og fysiske kapasitet. Man kan tro at denne formen for konkurranse ikke er for alle, men har man viljen, tiden og lidenskapen for å teste det ut, er det bare å kjøre på.

Sporten har naturlig nok blomstret på over 100 år og har vokst i popularitet til å bli en stor internasjonal idrett. Under trening og konkurranse kan man presse grenser, få teste utholdenheten sin og utfordre seg til det ytterste fysisk og mentalt. Det er også gøy å vite at flere nordmenn herjer i verdenstoppen.

Vi tok 10 kjappe med Linda og Anders nedenfor:

1. Hver sin historie har sin begynnelse: Når og hvorfor valgte dere å starte med triatlon?


– Vi testet triatlon for første gang i 2015, Kon-Tri i Larvik, sprintdistanse, en veldig fin opplevelse i et veldig hyggelig miljø. Dette var i en periode hvor vi siden 2012 hadde drevet mye med styrketrening, delvis begynt å løpe litt, testet noen motbakke- og terrengløp, mest for å teste litt hva vi trivdes med. Samtidig likte begge nye utfordringer – trives litt utenfor komfortsonen.

2. Hvordan er en typisk treningsuke for dere og hvordan fordeler dere kilometerne i vannet, på sykkelen og i løpeskoene?


– Dette har nok variert mye de siste årene, har frem til de to-tre siste sesongene kun trent det vi trivdes best med, har fokusert mye på mengde, trives med langturer både på ski, sykkel og løp.

– Foran årets sesong så har det vært mye fokus på å forbedre løpeformen, så siden november i fjor har det vært 5 løpeøkter, 2-3 sykkeløkter og 2-3 svømmeøkter pr uke.

Èn av løpeøktene som intervall, resten rolig med varierende varighet, samme miks på sykkel, mens svøm handler mest om å holde seg flytende noen dager i uken…


3. Det er mye trening på én uke! Siden triatlon har tre grener i én og samme konkurranse. Hvilken del av et triatlon er dere best og hvor føler dere at det kan forbedres mest?


– Dette varierer nok litt med dagsformen, og endrer seg litt fra konkurranse til konkurranse, begge har nok trivdes best på sykkelen, og levert klart best der, og begge har nok absolutt mest å hente på løpingen.



4. Hvor viktig er utstyr for dere og bruker dere forskjellig utstyr på trening/konkurranse?


– Ha-ha.. Alt du trenger for å drive med triatlon er en sykkel, badeshorts og et par joggesko… og det er jo helt sant, samtidig har vi vært heldige og hatt noen kontakter, bygget opp et nettverk og fått noen muligheter i denne idretten.

– Etter å har kjørt Kon-Tri på terrengsykkel den første gangen så kjøpte vi vår første brukte landeveissykkel året etter. I 2018 møtte vi litt tilfeldigvis Marius hos Argon 18 og ble en del av det Teamet som benytter dette merket i Norge, siden har vi syklet på Argon18, superfin gjeng og verdens beste service.

– Så har dette egentlig bare «ballet» på seg med muligheter på sko, klær, næring, briller osv. Etter å ha testet litt i det siste så blir det Tempohjelm med Specula sin Olimpico Aurora på årets konkurranser, en brille som passer perfekt under KASK sin tempohjelm, briller istedenfor visir gir litt mer luft på varme dager også.

 

5. Forberedelse er jo også en viktig nøkkel til suksess. Hva er det mest krevende syns dere; forberede seg mentalt eller fysisk til konkurranse?


– Det skal balanseres, det at vi begge driver med det samme fjerner all mentalt stress for å etterlate noen hjemme, mens du selv skal drive med noe av det du liker best.

Vi koser oss med de fysiske forberedelsene sammen, mens vi inn mot en konkurranse kanskje endrer oss litt i forskjellig retning mentalt. Anders blokker ut det meste, bruker ingen energi på ting man ikke får gjort noe med, mens Linda kan tenke litt mer om mye.

– Under selve konkurransen er Linda beinhard, mens Anders må grave dypere for å pine seg mer, særlig på fart. Lengde takler vi bra begge to. Det viktigste er å kunne stille til start «in good shape, with high energy».


6. Hvordan er planen for å få i seg næring under konkurranse og hvordan forebygger dere skader?


– Ca 200 kcl pr time og 60-90g karb, spise/drikke hvert 15-20 min, gjøre dette på lange treningsøkter også, slik at kropp og mage er vant til belastningen også. I år bruker vi Tailwind Nutrition sine produkter, de er laget slik at man skal kunne dekke hele behovet via drikke.

– Har troen på at riktig næringsinntak er viktig også for å forebygge skader, det samme med 7-8 timer søvn, isbad og badstue et par ganger i uken hele året. Samtidig forebygger vi hos Åssiden Kiropraktor Senter, prøver å justere litt før det blir en skade, de gutta er flinke.

– I 2021 da Linda kjørte Norseman, og i 2023 Anders skal kjøre Norseman har vi valgt å holde det 99,9% alkoholfritt også, istedenfor «litt» nå og da så har vi like gjerne latt kroppen slippe den belastningen, så bare å glede seg til en utepils litt uti august.


7. Dere planlegger godt! Hva har vært deres største utfordring så langt?


– Linda gjorde Norseman i 2021, Anders skal i år. Utover det så har vi fullført SwimRun til Verdens Ende 4 ganger, det er øyhopping med 52 km løp og 9 km svømming fra Tønsberg til Verdens Ende, en helt magisk, men ganske tøff utfordring.

 

8. Hvilke råd vil dere gi til de som ønsker å starte med triatlon?


– Finn en lokal/lavterskel konkurranse som for eksempel HOVE Tri, TønsbergDysten eller Østfold Tri, meld dere inn i en klubb, opplev fellesskapet og nyt opplevelsen.

Triatlon er faktisk for alle, uansett form, tren litt på å trives i vannet, det er det de fleste er redde for, men samtidig det som tar klart kortest tid av totalen.

 

9. Fine råd og tips! Når dere ikke trener eller konkurrerer, hva liker dere best å gjøre da?


– Storbyweekend, særlig Berlin. Mat, drikke, kultur, spa og så har de et fantastisk julemarked. Finne en god plass, bare sitte å kikke på alle de forskjellige folka, spise Curry Würst og drikke glühwein, da koser vi oss.


– Bilferie gjennom Europa, særlig Frankrike, gjerne med syklene bak i bilen, sitte timevis med podkast eller lydbok uten nesten å veksle et ord, uten at det føles rart, det sies at det er et tegn på et godt forhold.


10. Hvor lenge ønsker dere å utføre idretten og hva er deres største mål?


– Godt spørsmål, vi tar det litt som det kommer. Vi har snakket litt om Age-Group VM fulldistanse i løpet av de 6-7 neste årene, dersom begge skulle klare å kvalifisere oss likt. Linda kvalifiserte seg i 2021, men takket nei, samtidig er vi litt usikre på om konkurransen frister, særlig siden det har blitt så ekstremt dyrt også.


Takk for praten!

Følg Linda og Anders her:

Instagram:
Linda: https://www.instagram.com/frkhelgerud/

Anders: https://www.instagram.com/anderspalmberg/


Strava
Linda: https://www.strava.com/athletes/21110626

Anders: https://www.strava.com/athletes/16055849

Topp Topp